Hírek

A főváros vonzáskörzetében közlekedő hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz mellett 2024 májusában Zalaegerszeg helyi közlekedésében tesztel egy Solaris Urbino 12 hydrogen típusú autóbuszt a Volánbusz. A próbaüzemre a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy éven át tartó demonstrációs mintaprojektjének keretében kerül sor.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány ezért a hidrogéntechnológia népszerűsítését és elterjedését is ösztönözni kívánja. A hasznosításra rövid távon leginkább alkalmas terep a közlekedés. Kísérleti projektjében a HUMDA a közösségi közlekedésben történő felhasználás lehetőségeit vizsgálja: Zalaegerszeg és a fővárosi agglomeráció mellett Győrben, Debrecenben, Kecskeméten, Kaposváron és Miskolcon is időszakosan forgalomba álltak, illetve állnak majd hidrogén-üzemanyagcellás buszok.

A demonstrációs mintaprojekt keretében 2024. május 4. és 30. között egy hidrogénmeghajtású, Solaris Urbino 12 hydrogen típusú járművet próbálhatnak ki az utasok Zalaegerszeg helyi közlekedésében a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. Május 23-án és 24-én a Greentech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállításon és Konferencián is találkozhatnak a járművel az érdeklődők, egy BYD K9UD típusú elektromos és egy MAN Lion’s City 12 G típusú gázüzemű autóbusz mellett. A hidrogénmeghajtású busz az Energiaügyi Minisztérium támogatásával és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével áll forgalomba.

A 12 méteres, háromajtós, légkondicionált Solaris Urbino 12 hydrogen 29 ülő és 58 álló utas egyidejű szállítására alkalmas. A Prim-Vol Trade Kft. által biztosított buszban egy 70 kW teljesítményű hidrogén-üzemanyagcella kapott helyet. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép egymással, aminek eredményeként víz és elektromos energia keletkezik, károsanyag-kibocsátás nélkül. A járművet egy ZF AVE 130 típusú integrált elektromotor hajtja. A busz a tetején elhelyezett, összesen 1560 liter össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 350-400 kilométert képes megtenni. A tartályokban összesen 36,8 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni 350 bar nyomáson. A zöldhidrogént a Messer Hungarogáz Kft. szolgáltatja, az autóbusz töltése a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén történik.

Környezetünk védelme szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ezért a Volánbusz folyamatosan végez utasforgalmi próbákat különböző típusú, alternatív meghajtású autóbuszokkal. A társaság 2022 februárjában Kőbánya-Kispest és Vecsés között már sikerrel tesztelte ezt a járműtípust is. Az elektromos, illetve hidrogén-üzemanyagcellás próbaüzemek során szerzett üzemeltetési tapasztalatok elengedhetetlenek a Volánbusz meglévő zöldflottájának további bővítéséhez is.

Forrás: VOLÁNBUSZ Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail