Hírek

Idén 45 éves a KRESZ és ennek az évfordulónak az alkalmából az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság az E-Educatio Zrt-vel közösen mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy tesztelje a KRESZ tudását. Az E-Educatio Zrt. számára komoly szakmai elismerést jelent, hogy 2015 januárjától – a közlekedési hatósággal kötött együttműködési megállapodás keretében – a legtöbb vezetői engedély kategória hatósági elméleti vizsgáján az általuk megalkotott és tananyagainkban, vizsgafelkészítőinkben is használt kérdéseket alkalmazzák a jelöltek tudásának felmérésre. Ez alkalommal egy 45 db kérdésből álló B kategóriás tesztet lehet most kitölteni a http://45evesakresz.hu/ oldalon.

Történelmi visszatekintés a Kresz-ről

A modern társadalmakban a közúti közlekedés szabályok nélkül nem létezhet. Ezek a szabályok teszik lehetővé a forgalom biztonságos áramlását, a közlekedők eligazodását és tájékoztatását, valamint védik a forgalomban részt vevők életét, testi épségét és egészségét.

Több éves előkészítő munkálatokat követően 1975 februárjában hirdették ki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendeletet, mely 1976. január 01-én lépett hatályba. (A KRESZ egy mozaikszó, mely a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavak kezdőbetűiből adódik össze).

Az eltelt évtizedekben a KRESZ összesen 37 kisebb-nagyobb módosításon esett át. Az egyik legnagyobb volumenű változások 1993. március 01-én léptek hatályba, amikor lakott területen belül 50 km/h-ra csökkentették a megengedett legnagyobb sebességet, és előírták a tompított fényszóró kötelező használatát lakott területen kívül a gépkocsik számára (először csak autóúton és főútvonalon, egy évvel később pedig valamennyi lakott területen kívüli úton). 2001. május 01-én teljessé váltak a főbb járműkategóriákra vonatkozó, ma is érvényes sebességhatárok, míg a gyermekek biztonsági gyermekülésben történő rögzítésére vonatkozó szabályok 2002. január 01-től hatályosak. Legutóbb a KRESZ 2019. július 27-én módosult, mely során külön tájékoztató táblát kaptak a templomok, valamint azóta a kiemelt sporteseményeket kiszolgáló járművek a buszsávban haladhatnak, amennyiben erre szóló matricával rendelkeznek.

Legfontosabb közlekedési szabálygyűjteményünk napjainkban 66 §-ból és két függelékből áll, tartalmában és szellemiségében megfelel az európai uniós jognak.

A 45 éves KRESZ a rendszeres módosításoknak köszönhetően még mindig képes eleget tenni a küldetésének. Az elmúlt időszakban ugyanakkor egyre gyakrabban jelent meg kritikaként, hogy a jogszabály túl hosszú, nyelvezete helyenként bonyolult és nehezen értelmezhető, továbbá egyes szabályozások – konkrét megfogalmazások hiányában - szubjektív mérlegelésre adnak lehetőséget. Ezért valószínűsíthető, hogy a közeljövőben egy átdolgozott KRESZ megalkotására kerül sor, figyelembe véve a jelenkor kihívásait és a közlekedők elvárásait. A munkálatok mindenesetre már folyamatban vannak.

Forrás: police.hu

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail