Hírek

2017 tavaszán halad tovább a Nemzeti Tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató Hálózat kialakítása projekt. Tavaly év végéig tíz helyszínen telepítettek szenzorokat, a kivitelezési munkák márciustól folytatódnak.

A projekt során tervezetten összesen 89 helyszínen telepítenek tengelysúlymérő állomásokat országszerte az útdíjköteles szakaszokon. A program célja egy komplex, országos közlekedési hatósági ellenőrző rendszer kialakítása. A rendszer biztosítani fogja a túlterhelt járművek engedély nélküli, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő közlekedésének visszaszorítását és a szabálytalanul közlekedő járművek szankcionálását.

A nemzeti tengelysúlymérő rendszer kiépítésekor a mérési pontokon olyan útba süllyesztett érzékelőket telepítenek, amelyek képesek a járművek tengelyterhelését és össztömegét mozgás közben meghatározni. Az adatok alapján a kétségkívül túlsúlyos jármű automatikus bírsághatározatra számíthat, a túlsúlyosnak vélt járművet a közúti ellenőr kitereli a forgalomból, és helyszíni ellenőrzés során állapítja meg, hogy valóban túlterhelt-e. Ha igen, akkor az ellenőr szankcionál, és csak abban az esetben engedi tovább a járművet, ha a sofőr megszüntette a problémát.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása szerint a közutakba épített eszközökkel februárban kezdik automatikusan mérni az áthaladó járművek terhelését, egyelőre tesztüzemben, a rendszer kiépítése folyamatos, a kapcsolódó jogszabály-módosítások pedig tavasszal készülnek el.

A mérőeszközök telepítése a legtöbb esetben sebesség- és forgalomkorlátozással jár, a forgalmasabb útszakaszokon több helyen jelentős torlódás alakulhat ki a munkavégzések idejére.

A projekttel kapcsolatos, jelenleg érvényben lévő korlátozások az alábbiakban olvashatóak:

  • 84-es főút 113-as km, Kópháza térsége, félpályás lezárás 2017. 03.31.-ig
  • 42-es főút 53-as km, Biharkeresztes térsége, félpályás lezárás 2017. 05. 31.-ig 
  • 44-es főút 133-as km, Gyula térsége, Fényes felé a leálló és külső sáv zárása 2017. 03.31.-ig,
  • 44-es főút 133-as km, Gyula térsége, Gyula felé a leálló és külső sáv zárása 2017. 03.31.-ig,
  • 7-es főút 227-es km, Becsehely térsége, félpályás lezárás 2017. 04.18.-ig

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail