Hírek

A Volánbusz a Zöld Busz Programot előkészítő mintaprojekt keretében 2021. március 22. és április 18. között egy Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszt tesztel Zala megye székhelyének helyi közlekedésében.

A tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro egy töltéssel akár 240 kilométert is képes megtenni. Az alacsonypadlós jármű utasterében külön helyet alakítottak ki a kerekesszékkel, illetve babakocsival utazók számára. A klímaberendezéssel felszerelt autóbusz 30 ülő- és 41 állóhelyet kínál, fedélzetén elektronikus utastájékoztató berendezés is található. Működése során a jármű nem bocsát ki semmilyen káros anyagot, ráadásul halkabb, mint dízelmotoros társai. A környezetkímélő autóbuszt az utasok ingyenesen vehetik igénybe a tesztidőszakban. A jármű részletes menetrendje a zalaegerszegi önkormányzat honlapján érhető el. Az érvényben lévő közegészségügyi előírásoknak megfelelően az orrot és a szájat egyaránt eltakaró maszk viselése a tesztbuszon is kötelező.

A megyeszékhely helyi közlekedésében évente több mint 202 ezer autóbuszjárat mintegy 9,3 millió utast szállít, csaknem másfél milliós hasznos kilométerteljesítmény mellett. A Volánbusz az önkormányzattal együttműködve folyamatos fejlesztésekkel növeli a közösségi közlekedés színvonalát. Tavaly tavasszal három helyi járati jegy- és bérletértékesítő automatával bővült az elérhető szolgáltatások köre, 2020 nyarának végén pedig hat új, korszerű, alacsony padlós, légkondicionált, környezetkímélő, Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz forgalomba állításával frissült a helyi járműállomány, amelynek átlagéletkora így 15,25-ről 11,83 évre csökkent. A MÁV-Volánbusz-integráció fejlesztésének köszönhetően tavaly év végétől a zalaegerszegi helyi teljes árú havi, I. félhavi és II. félhavi összvonalas bérletek a MÁV applikációban és a MÁV-START pénztáraiban is elérhetők, melynek köszönhetően egyszerűbben és gyorsabban is megválthatók buszbérletek.

A Zöld Busz Program Mintaprojektjének keretében végzett újabb tesztüzem – Békéscsaba, Nyíregyháza és Székesfehérvár után – ismét remek lehetőséget nyújt a Volánbusz számára olyan tapasztalatok szerzésére az elektromos autóbuszok üzemeltetése terén, amelyeket a későbbiekben, az új járművek beszerzésekor hasznosítani tud. A közlekedési társaság tavaly novemberben jelentette be, hogy korszakváltás kezdődött a vállalat járműparkjának fejlesztésben. Várhatóan 2021 nyarán áll forgalomba a Volánbusz első saját tulajdonú, tisztán elektromos meghajtású autóbusza. Az új, környezetkímélő jármű a Komárom és Komárno közötti helyi közlekedésben fog szolgálatot teljesíteni.

A járműállomány folyamatos fiatalítása és „zöldítése” hozzájárul a környezet védelméhez, megóvásához. E cél érdekében 2018 óta 866 darab új és újszerű autóbuszt helyezett forgalomba a társaság, aminek köszönhetően 2020-ban 27 ezer tonnával csökkent a levegő szén-dioxid-terhelése a korábbiakhoz képest. Az autóbuszos közlekedés zöldítése elektromos és gázmeghajtású járművek beszerzésével valósulhat meg, aminek érdekében idén februárban közös céget alapított a Volánbusz Zrt. és a MVM Mobiliti Kft., Mobiliti Volánbusz Kft. néven.

Forrás: VOLÁNBUSZ Zrt.

-------------

Több nagyvárost követően már Zalaegerszegen is utazhatnak a közlekedők a hét elején forgalomba állt elektromos járművön. Célunk, hogy minél több helyen, minél több elektromos buszt teszteljünk és az eredetileg nyolc helyszínnel elindított Zöld Busz Programot előkészítő mintaprojekt több városba is eljuthasson idén – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a különböző demonstrációs helyszínek eltérő infrastrukturális feltételei, változó földrajzi adottságai, valamint az üzemeltetési tapasztalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az elektromos buszok hatékonyabban szolgálhatják a hazai környezetbarát közlekedést, csökkentve a városi lég- és zajszennyezettséget.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, hosszabb távon azzal számolhatunk, hogy 10 éven belül minden második autóbusz környezetbarát lesz Magyarországon. Ez hozzájárul a kormány célkitűzéséhez, hogy hazánk 2050-re teljesen klímasemleges országgá váljon. Ezen túl a Zöld Busz Program ahhoz is hozzájárul, hogy megerősítsük a magyarországi buszgyártást – tette hozzá. 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a város célul tűzte ki, hogy 2030-ra energiahatékony, élhető, fenntartható és zöld megyeszékhellyé válik. Számos intézkedési tervvel készülünk, így például sor kerül napelem parkok, kerékpárutak építésére, elektromos töltők telepítésére, intézményeink energetikai felújítására, zöldfelületeink növelésére. A céljainkat segíti a Zöld Busz Program is, melynek keretében most egy elektromos busz tesztelésére van lehetőségünk, 2022-től pedig 11 teljesen új, elektromos busz kerül a helyi közösségi közlekedés szolgálatába – emelte ki a polgármester.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A Zöld Busz Projektiroda tavaly novembere óta elérhető pályázati felhívása önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók számára nyújt elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez legfeljebb 80 százalékos, a járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztések esetén pedig legfeljebb 60 százalékos támogatást.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Fotó: zoldbusz.hu

Vissza

ELÉRHETŐSÉG

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 38.
Posta cím: 1391 Budapest, Pf. 221.
Telefon: +36 (1) 428 2150

e-mail